Gå direkt till innehåll
Genom att mer noggrant följa upp HVB-hem har Helsingborgs stad på ett år sparat mer än två miljoner kronor och höjt kvaliteten.
Genom att mer noggrant följa upp HVB-hem har Helsingborgs stad på ett år sparat mer än två miljoner kronor och höjt kvaliteten.

Pressmeddelande -

Bättre koll på HVB-hem sparar miljoner och ger bättre vård

Genom att mer noggrant följa upp HVB-hem har Helsingborgs stad på ett år sparat mer än två miljoner kronor och höjt kvaliteten för de placerade personerna.

Det finns kopplingar mellan hem för vård och boende (HVB-hem) och kriminella aktörer. Myndigheterna ”saknar förutsättningar att bedriva tillräckligt bra kontrollverksamhet”. Detta slog polisens nationella operativa avdelning fast sommaren 2024. Ungefär en tredjedel av Helsingborgs socialförvaltnings budget går varje år till externa vårdtjänster, där placeringar på HVB-hem är en del.

– Vi har tydliga rutiner för att motverka felaktiga utbetalningar. Bland annat genomför vi fördjupade kontroller i samarbete med Skatteverket och ställer höga krav vid upphandlingar. På så sätt kan vi säkerställa att resurserna används där de gör mest nytta, säger Jessica Granquist, biträdande förvaltningschef på socialförvaltningen.

Sedan augusti 2023 arbetar socialförvaltningens placeringsgrupp för att säkerställa att de placerade personerna får trygg och säker vård till rätt pris och med överenskommen kvalitet. Gruppen har sedan dess förhindrat felaktiga utbetalningar på 2,1 miljoner kronor. Ett exempel är att företag har fakturerat för ett felaktigt antal dagar eller för tjänster som redan ingår i ramavtalet.

Placeringsgruppen ansvarar för att söka, matcha och skriva avtal med vårdgivare samt följa upp insatser för att garantera att vården motsvarar det avtalade. Det innebär en central roll i stadens arbete mot välfärdsbrott och för en mer kostnadseffektiv vård.

– Att förebygga välfärdsbrott handlar om att skydda resurser som ska komma de mest behövande till del. Detta är ett långsiktigt arbete där vi hela tiden utvecklar våra metoder och stärker samarbeten, fortsätter Jessica Granquist.

Staden deltar i flera samarbeten mot välfärdsbrottslighet
Under året har Helsingborgs stad också inlett samarbeten med andra kommuner, såsom Malmö stad, för att möta gemensamma utmaningar inom välfärdsbrottsligheten. Socialförvaltningen tar även fram en översikt över kostnader och kvalitet i samtliga externa vårdtjänster. Det ska underlätta uppföljningar och ytterligare effektivisera arbetet. Utbildningsinsatser har även genomförts för medarbetare inom socialförvaltningen, med målet att öka kunskapen om systemhotande brottslighet och stärka arbetet med att förebygga felaktiga utbetalningar.

Helsingborgs stad deltar dessutom i ett nationellt samarbete med ett fåtal andra kommuner och statliga myndigheter för att höja medvetenheten och stärka kompetensen om välfärdsbrott. Tillsammans med myndigheter som Ekobrottsmyndigheten och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utvecklas arbetssätt som stärker stadens motståndskraft mot kriminella aktörer.

Fortsatt fokus på trygg och kvalitativ vård
Socialförvaltningen fortsätter att utveckla sitt arbete för att säkerställa att externa vårdtjänster uppfyller högt ställda krav. Detta är en del av Helsingborgs övergripande mål att vara en trygg och säker stad för alla sina invånare.

– Det viktiga arbetet med att förebygga välfärdsbrott går vidare. Det handlar om att öka tillit till välfärden och säkerställa att skattebetalarnas pengar används på rätt sätt, säger Jonas Berg, säkerhetschef på Helsingborgs stad.

Mer information
För ytterligare information om Helsingborgs satsningar inom trygghet och säkerhet, besök stadens webbplats.

Kontakt
Jessica Granquist, biträdande förvaltningschef på socialförvaltningen, 042-10 65 51.

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll