Gå direkt till innehåll

Ämnen: Socialtjänst

Brister i följsamhet av genomförandeplan leder till lex Sarah-anmälan

En boende på en gruppbostad inom LSS har inte fått rätt stödinsats vid matsituation enligt sin genomförandeplan. Detta ledde till en incident i samband med måltid. Vård- och omsorgsförvaltningen ser allvarligt på det inträffade och anmäler det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
– Här har vi brustit i vårt uppdrag vilket vi verkligen beklagar. Det är av yttersta vikt att en genomförand

Ny mötesplats @AD öppnar på Adolfsberg

Ny mötesplats @AD öppnar på Adolfsberg

En ny mötesplats, @AD, öppnar på Adolfsberg för att främja gemenskap och aktivitet bland invånarna. Mötesplatsen är till för alla invånare och föreningar i området. Invigningen äger rum 21 september klockan 11.00.

Helsingborgs stad undersöker nytt sätt för att säkra välfärden

Helsingborgs stad undersöker nytt sätt för att säkra välfärden

Helsingborgs stad, genom socialförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltningen, kommer under hösten gå in i ett spännande pilotprojekt. Om det faller väl ut kan det bidra till stora vinster för stadens invånare och den svenska välfärden. Målsättningen är att stadens socialsekreterare ska kunna fokusera på det sociala arbetet och låta avancerad AI-teknik hantera mycket av dokumentationen.

Begränsad rörelsefrihet anmäls till IVO

Hyresgäster på ett LSS boende för vuxna har begränsats i sin vardag och vi har i och med det brustit i vår hänsyn till hyresgästernas behov av rörelsefrihet. Vård- och omsorgsförvaltningen anmäler därför händelserna till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som allvarligt missförhållande enligt lex Sarah.

Ballad om en gammal knarkare

Ballad om en gammal knarkare

Bosse Pettersson har varit i Helsingborg tidigare, redan på den tiden när han bodde i Norrköping med fru och tre små flickor. Han har som många andra turat. Men bortsett från ett par besök så är Helsingborg obekant mark för honom den här sommardagen i skarven mellan 90-tal och 00-tal. Och den här gången är det inte färjan som är målet. Bosse Pettersson har kommit till Helsingborg för att dö.

Socialförvaltningen ger lönetillägg till socialsekreterare

Socialförvaltningen i Helsingborg har beslutat att ge lönetillägg under ett år för socialsekreterare som jobbar med utredning och som har minst ett års erfarenhet. Detta för att kunna behålla och rekrytera personal med erfarenhet.

Lyckad skolgång förbättrar framtidsutsikterna för placerade ungdomar

Helsingborgs stads socialförvaltning har skrivit ett avtal om hur vi tillsammans med skol– och fritidsförvaltningen och statens institutionsstyrelse (Sis) ska arbeta för att förbättra de placerade ungdomarnas skolgång. Det innebär bland annat mer samverkan mellan skolan i elevens hemkommun och den på placeringsorten.

Samordnad psykiatri ska underlätta för klienterna

För att underlätta samordningen mellan den psykiatriska sjukvården och Helsingborgs stads olika förvaltningar har socialförvaltningen tillsatt två psykiatrisamordnare. De ska se till att det är tydligt vem som gör vad i varje enskilt individärende.

RIA startar öppen verksamhet i centrala Helsingborg

RIA – Hela människan startar öppen verksamhet för bostadslösa i centrala Helsingborg. RIA driver sedan lång tid tillbaka en öppen verksamhet på Söder, där de har god kontakt med många bostadslösa. För att nå ytterligare besökare inleder föreningen även inom kort en dagverksamhet i samarbete med Helsingborgs stad i en lokal i Ångfärjestationen, intill The Tivoli.

Socialnämnden tar ett helhetsgrepp kring arbetet mot bostadslöshet

Den 24 oktober fattar socialnämnden beslut om att ta ett utökat kommunalt ansvar i kampen mot bostadslöshet. Verksamhetsbidraget till frivilligorganisationer förändras, från bidrag till boendeplatser till ett utvecklingsbidrag för dagverksamhet. Samtidigt öppnar socialnämnden ett nytt stödboende för bostadslösa, utökar satsningen på Bostad först och planerar dagverksamhet i centrala Helsingborg.

Framgångsrikt Bostad först-projekt blir permanent

Bostad först-projektet har sedan det inleddes för snart tre år sedan varit en stor framgång i arbetet med hemlösa i Helsingborg, konstaterar forskaren Arne Kristiansen i sin slutrapport. Nu blir metoden en permanent del av stadens sociala arbete.

Färre personer i akut hemlöshet

Årets kartläggning av hemlösheten i Helsingborg visar en liten minskning av den akuta hemlösheten, framförallt i gruppen som har behov av stöd och behandlingsinsatser från socialtjänsten mot missbruk och/eller psykisk ohälsa.