Gå direkt till innehåll
Pride var en av installationerna under Drömljus.  Av Prosit Design/Åse Persson. Fotograf: 	Carl Magnus Johansson-Lindkvist
Pride var en av installationerna under Drömljus. Av Prosit Design/Åse Persson. Fotograf: Carl Magnus Johansson-Lindkvist

Pressmeddelande -

Drömljus lockade storpublik till Helsingborg

Under tio dagar i februari lyste evenemanget Drömljus upp Helsingborg. Stadskärnan fylldes av spektakulära ljusinstallationer och aktiviteter vilket lockade drygt 315 000 personer. Flertalet av besökarna hoppas dessutom att evenemanget återkommer, visar utvärderingen.

Drömljus attraherade ett stort antal besökare. Enligt utvärderingen kom cirka 315 000 personer till evenemanget. Besökarna utgjordes av både helsingborgare och tillresta från andra delar av Sverige samt Danmark. I en enkät som Citysamverkan genomförde önskar 95 % av de tillfrågade att det blir ett återkommande inslag i Helsingborg.

– Sammantaget har Drömljus varit en stor framgång, sett till antal besökare och det gensvar som vi har fått från invånare, samarbetspartners och besökare. Därför är det extra glädjande när utvärderingen visar ett så positivt resultat! säger Helen von Platen, evenemangschef på Helsingborg Arena & Scen.

Helsingborgs stad har initierat Drömljus för att levandegöra staden under en av de mörkaste månaderna, främst för invånarna men också för besökare. Det bidrar även till att utveckla stadsrummet så att det blir tryggare och tillgängligt för alla då en tredjedel av ljusinstallationerna är permanenta. Evenemanget har vuxit fram i nära samarbete med invånarna, fastighetsägare, företag, näringsliv och föreningsliv.

Drömljus ligger i linje med hur vi arbetar med stadens vision om ett öppet, inkluderande och pulserande Helsingborg. Evenemanget är en möjlighet för invånarna att upptäcka sin stad på ett nytt sätt och för lokala kreatörer att förverkliga sina idéer. Dessutom visar vi att Helsingborg är ett attraktivt besöksmål även under vinterhalvåret, säger Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Utvärderingen visar att de viktigaste framgångsfaktorer var bredden på installationerna, från stora och spektakulära till små och intima, samt att evenemanget sträckte sig över hela stadskärnan från Furutorpsplatsen i söder till S:t Jörgens plats i norr.

– Vi vill verka för att Drömljus återkommer redan 2020. Det är en realistisk tidsplan som ger oss bra förutsättningar att skapa både spektakulära ljusinstallationer och permanenta inslag som bidrar till att skapa ett tryggare och vackrare Helsingborg, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborgs stad.

– Vi arbetar nu på ett förslag på koncept och ekonomi som vi hoppas att kunna få politiskt stöd för så att vi kan börja projektet i slutet av 2018, säger Helen von Platen.

För mer information:
Helen von Platen, evenemangschef, Helsingborg Arena & Scen, helen.vonplaten@helsingborg.se, 0703-54 60 69
Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande, Peter.danielsson@helsingborg.se.
Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare, stadsbyggnadsförvaltningen, martin.hadmyr@helsingborg.se,  070-677 14 74.

Om Drömljus
Drömljus är ett evenemang som är utvecklat av Helsingborgs stad. Drömljus 2018 arrangerades av evenemangsenheten på Helsingborg Arena & Scen AB. Ett antal nationellt och internationellt erkända ljuskonstnärer och designers skapade med hjälp av banbrytande teknik ljuskonstverk på 41 platser i staden. Utöver installationerna pågick aktiviteter runt om i staden i ett speciellt framtaget program.

Ljusinstallationerna är framtagna i samarbete med Helsingborgs stad och stadsbyggnadsförvaltningen. Ett flertal lokala företag och organisationer bidrog med egna ljusinstallationer och aktiviteter. Cirka en tredjedel av installationerna är permanenta och utgör en del av stadens trygghets- och tillgänglighetsarbete.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll