Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fler elever i årskurs 9 behöriga till gymnasiet

Redan förra året kunde vi konstatera att andelen elever som tar examen från våra kommunala gymnasier hade ökat. Det gör de även i år när vi gör en första sammanställning av skolresultaten från Helsingborgs stads skolor för läsåret 2015/2016. Dessutom är fler elever som lämnade årskurs 9 behöriga till gymnasiets yrkesprogram än förra året.

Fortsatt förbättrade resultat i gymnasiet

Skol- och fritidsförvaltningen har nu gjort en första sammanställning av årets skolresultat i Helsingborgs stads skolor, och siffrorna är mycket glädjande. Redan förra läsåret såg vi förbättrade resultat i de kommunala gymnasieskolorna. I år har andelen elever som tog examen från de högskoleförberedande gymnasieprogrammen ökat till 91.6% i jämförelse med förra årets 86.3%. Andelen elever som tog examen från de yrkesförberedande gymnasieprogrammen ligger kvar på ungefär samma nivå. I år tog 79.9% examen, jämfört med förra årets 79.8%.

- Gymnasieledningen inom Helsingborgs stads skolor har under de senaste åren arbetat aktivt tillsammans med lärarna för att fler elever ska lyckas i sina studier. En insats har varit att arbeta med konstruktiv länkning, berättar Ing-Marie Rundwall, utbildningsdirektör. Vi ser att ett systematiskt arbetssätt bär frukt, och det ger oss kraft att fortsätta med det.

Fler elever i årskurs 9 behöriga till gymnasiet

I grundskolans årskurs 9 har andelen elever som har behörighet till gymnasiets yrkesprogram ökat från förra årets 80.7% till 85.1%. Dessutom har elevernas genomsnittliga meritvärde ökat från 226.9 till 230.1 av 340 möjliga.

- Jag är både stolt och glad över resultaten. Särskilt eftersom de gick ner något förra året. Möjligheten att studera på gymnasiet ger våra unga en bra grund att stå på när de ska vidare ut i vuxenlivet. säger Christer Rasmusson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Vi ska komma ihåg att Helsingborgs stads skolor har välkomnat ovanligt många nyanlända under läsåret. Det arbetet har skolorna genomfört på ett mycket professionellt sätt. Att då inte bara bibehålla utan också öka resultaten är en verklig framgång. Bra jobbat!

Insatser i matematikundervisningen har gett resultat

För att vara behörig till gymnasiet måste eleven vara godkänd i minst åtta ämnen och bland de åtta ämnena måste matematik, svenska och engelska ingå. Vi har under några år sett att matematik har varit ett ämne många elever kämpat med. Under läsåret 2015/2016 har vi gjort flera insatser. En åtgärd värd att nämna är att vi gjort en riktad insats mot nio av våra skolor som i början av läsåret hade en högre andel av betyget F i just matematik än genomsnittet. 

Satsningen har haft ett formativt arbetssätt i fokus och jobbat med att göra kopplingen mellan kunskapskraven och aktiviteterna i klassrummet tydligare. Resultatet av vårt samlade arbete är att andelen F i årskurs 9 har halverats i jämförelse med både förra årets resultat och med vad eleverna hade i årskurs 8.

I år ser vi i denna första sammanställning att det är engelskan och svenskan som är utmaningen. Här är analysen ännu inte klar.

Helsingborg i jämförelse med riket

Skolor i hela Sverige håller nu på att sammanställa och analysera skolresultaten. Förra året och tidigare år har Helsingborgs stads skolor följt en rikstrend med högre meritvärden och lägre behörighet. Det innebär att de elever som klarar skolan klarar den väldigt bra, medan de som har svårigheter klarar skolan allt sämre. Segregationen i skolan ökar.

- Vi har sett den här trenden i hela landet i ett par år nu, och vi hoppas att årets siffror med en högre andel behöriga till gymnasiet faktiskt är ett trendbrott, säger en försiktigt förhoppningsfull Ing-Marie Rundwall. På både elev-, skol- och ledningsnivå krävs det att vi fortsätter med noggranna analyser, för underlaget från andra årskurser visar att vi fortsatt måste fokusera på måluppfyllelse.

- I Helsingborgs stads skolor satsar vi på språkutvecklingen eftersom vi i våra analyser ser att elever som har svårt med språket snabbt halkar efter i andra ämnen också. Språket är en nyckelfaktor. Vi kommer inte att ge oss. Vi vill att varenda elev ska lyckas, avrundar Ing-Marie Rundwall.

Vill du veta mer?

För mer information är du välkommen att kontakta

Christer Rasmusson, ordförande barn- och utbildningsnämnden
Telefon 0732-31 13 11
Epost christer.rasmusson@helsingborg.se

Ing-Marie Rundwall, utbildningsdirektör
Telefon 0709-52 60 80
Epost ing-marie.rundwall@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är platsen för skapande och engagemang. Här finns möjligheterna för dig som vill utveckla och utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55