Gå direkt till innehåll
Genrebild. Foto: Johan Hermansson.
Genrebild. Foto: Johan Hermansson.

Pressmeddelande -

Helsingborg skalar upp framgångsrik Skolfam-modell för placerade barn

Helsingborgs stad har länge varit en föregångare när det gäller att satsa på familjehemsplacerade barn i deras skolgång. Genom Skolfam-modellen har dessa barn lyckats förbättra sina skolresultat och därmed sina framtidsutsikter. Nu satsar staden på att skala upp arbetet och samtidigt öppna upp för fler.

Skolfam, som står för Skolsatsning inom familjehemsvården, är en arbetsmodell som syftar till att stärka skolresultaten för barn som är placerade i familjehem. Arbetet bygger på samverkan mellan socialtjänst, skola och familjehem och har visat sig vara mycket effektiv. Med satsningen på att utöka med ett tredje team kommer också jourhemsplacerade barn att omfattas samt så kan Skolfam också erbjudas redan i förskolan.

– Placerade barn är några av de mest utsatta i samhället, samtidigt vet vi att barn som klarar skolan är det bästa skyddet mot utanförskap och kriminalitet. Just därför är Skolfam en oerhört viktig satsning. Genom tidiga och förebyggande skolinsatser så förändrar vi på riktigt förutsättningarna för placerade barn, säger Mathilda Hjelm Espelund (M), socialnämndens ordförande i Helsingborg.

En av de största framgångsfaktorerna för Skolfam är den starka samverkan mellan skola och socialtjänsten. Ett Skolfam-team består av en psykolog, en specialpedagog och en socialsekreterare som tillsammans med barnet och familjehemmet arbetar för att förbättra barnets skolresultat.

– Genom denna satsning stärker vi arbetet med barn och unga. Det är viktigt att skolan och socialtjänsten kan agera proaktivt för att barnen ska få rätt stöd vid rätt tid. Ett barns liv går inte i repris, därför är det viktigt att vi samarbetar mellan flera aktörer för att sätta barnet i centrum, säger Dubravka Trejling Nikolic (L), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Helsingborg.

Kort fakta
Varje barn får en individuell kartläggning av sina förutsättningar och behov, och utifrån denna kartläggning utformas en plan som beskriver de insatser som behövs för att barnet ska nå sina mål.

  • 50% av familjehemsplacerade barn utan Skolfam uppnår gymnasiebehörighet
  • 85% av familjehemsplacerade barn med Skolfam uppnår gymnasiebehörighet
  • 85% av barn som inte är i samhällsvård uppnår gymnasiebehörighet

Dessa resultat är en betydande förbättring jämfört med familjehemsplacerade barn som inte fått samma stöd. Forskning visar att goda skolresultat kan halvera riskerna för problem med psykisk ohälsa, droger, kriminalitet och bidragsberoende.

Rekrytering pågår och planen är att teamet ska starta till höstterminen 2025.

Kontakt

Mathilda Hjelm Espelund (M), ordförande i socialnämnden
Telefon: 0730-80 37 09
E-post: mathilda.hjelmespelund@helsingborg.se

Dubravka Trejling Nikolic (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden
Telefon: 0738-67 80 13
E-post: dubravka.trejlingnikolic@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

David Levin

David Levin

Presskontakt Socialförvaltningen 076-629 76 51 Socialförvaltningen
Media Content Panel
Genrebild_Foto_Johan_Hermansson.jpg
Genrebild_Foto_Johan_Hermansson.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
1600 x 900, 408 KB
Ladda ner