Pressmeddelande -
Klimatfonden stöttar beachhandboll-event, samåkning och frukträddare
Mer samåkning på väg 111. Ett hållbart beachhandboll-event. Räddad frukt som säljs av föreningsungdomar. Det är några exempel på projekt för minskad klimatpåverkan som får pengar från Klimatfonden. Under det första året med Klimatfonden har föreningar och privatpersoner visat stort engagemang för att bidra i stadens omställning.
Fyra ideella föreningar och två privatpersoner har beviljats medel från Klimatfonden för att genomföra projekt som bidrar till stadens arbete för klimatneutralitet. Det är sex projekt som på olika sätt är till nytta för helsingborgare.
Följande projekt tilldelas medel ur Klimatfonden, ansökningsperioden hösten 2024:
-
Projektet “Tillsammansför17OVHelsingborg”. Föreningen OV Helsingborg HK ska arbeta för att minska föreningens egen klimatpåverkan och även förändra beteende hos spelare, anhöriga till spelare och övriga medlemmar. En hållbarhetsstrategi ska tas fram för klubbens verksamhet och det årliga evenemanget OV Beachhandboll, som besöks av tiotusentals deltagare och åskådare. Summa: 100 000 kronor
-
Projektet “Challenge: Climate Action Helsingborg”. Föreningen Sustainalink ska sammanföra föreningar och universitetsstudenter med olika studieinriktningar. Studenterna hjälper föreningarna att kartlägga sin klimatpåverkan och ger förslag på konkreta tips och åtgärder. Summa: 100 000 kronor
-
Projektet “111 färre bilar på väg 111”. Föreningen Gröna mobilister ska genom projektet arbeta för att minska antalet bilar på väg 111 genom att uppmuntra till samåkning i Laröd. Summa: 88 000 kronor.
- Projektet ”Klä dig för framtiden - Hållbart mode-månad”. Föreningen Helsingborgarnas klimatavtal ska anordna en ”Hållbart-mode-månad”. Olika events lyfter temat och genom samarbete med andra aktörer i Helsingborg, till exempel second hand-affärer, skapas en temamånad som genomsyrar staden. Summa: 100 000 kronor.
- Projektet ”Informationskampanj mot företag kring biokol: Biologisk Direct Air Capture”. Karsten Deppert ska uppmuntra och stötta företag och allmänheten att köpa lokalt producerad biokol för att öka användningen av biokol som en kolsänka. Summa: 62 000 kronor.
- Projektet ”Fruktfixarna”. Helene Högberg vill genom projektet erbjuda ungdomar att tjäna pengar till föreningskassan på nya hållbara sätt. I stället för att föreningar säljer produkter som kakor, strumpor, jultidningar etc ska projektet ta hand om lokal överskottsfrukt och sälja den. Summa: 100 000 kronor.
Även andra omgången under Klimatfondens första år visar att fonden har uppmuntrat civilsamhället att slipa på idéer och lösningar för att vara med och bidra i omställningen.
– Föreningarnas och invånarnas idéer och vilja är viktiga bidrag i omställningen som vi måste göra tillsammans. Därför är jag väldigt glad över att intresset för att bidra till Helsingborgs klimatarbete är mycket stort, säger Amir Jawad (L) ordförande i miljönämnden.
Privatpersoner och föreningar kan söka upp till 100 000 kronor för varje projektidé. I Klimatfonden finns totalt 1 miljon kronor per år.
Efter att årets andra ansökningsomgång stängde 14 oktober har en beredningsgrupp bedömt de idéer som kommit in. Därefter har t f miljödirektör Lena Åkesson godkänt bedömningarna. De sökande fick besked om de fått pengar från Klimatfonden den 22 november.
– Precis som under första ansökningsomgången i våras, har vi i höst fått in drygt 25 idéer från föreningar och privatpersoner. Det är inte helt lätt att välja ut vilka projekt som ska få medel från fonden när så många vill bidra till minskade utsläpp, säger Agnes Werner, processledare på miljöförvaltningen.
Under våren 2025 öppnar nästa ansökningsperiod.
Media är välkommen att ta kontakt med representanter för de beviljade projekten. Kontakt förmedlas av Agnes Werner, se nedan.
På Helsingborg.se/klimatfonden finns information om fonden och ansökningsprocessen.
Helsingborg ska bli en klimatneutral stad till år 2030. Klimatfonden finns för att civilsamhället kan få stöd att utveckla idéer som bidrar till att Helsingborg når målet. Kommunfullmäktige tog beslut om Klimatfonden 2023.
Mer information:
Amir Jawad (L) ordförande i miljönämnden
amir.jawad@helsingborg.se 0724- 67 15 85
Agnes Werner, processledare, miljöförvaltningen
agnes.werner@helsingborg.se 073-230 71 95
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.