Gå direkt till innehåll
Helsingborgs stad deltar i samverkansprojektet Cykelskiftet för att på djupet förstå beteendet bakom bilpendlandet på korta sträckor. (Bilden AI-genererad.)
Helsingborgs stad deltar i samverkansprojektet Cykelskiftet för att på djupet förstå beteendet bakom bilpendlandet på korta sträckor. (Bilden AI-genererad.)

Pressmeddelande -

Projektet Cykelskiftet undersöker hinder för ökad cykelpendling

I en tid då många cyklister ställer in cykeln för säsongen lanseras ett nytt samverkansprojekt med målbilden att få arbetspendlare att skippa bilen och i stället cykla. Helsingborgs stad deltar i projektet Cykelskiftet för att på djupet förstå beteendet bakom bilpendlandet på korta sträckor.

Projektet Cykelskiftet, som leds av Nordic Behaviour Group, ska undersöka vad som hindrar bilister att förändra sina dagliga beteenden gällande hur de tar sig till och från jobbet. I samarbete med 2030-sekretariatet, Akademiska Hus, Karlstad universitet, Studio Berget, Örebro kommun samt Helsingborgs stad ska Nordic Behaviour Group gräva på djupet för att förstå beteenden som styr val av resa.

Staden är inbjuden att delta på grund av erfarenhet och expertis inom att jobba praktiskt och nära invånarna med beteendeförändring inom hållbart resande.

I en tid då klimatförändringarna och folkhälsan utgör två av de största utmaningarna för samhället kan en miljövänlig och hälsosam transportform med stor potential spela en avgörande roll – cykelpendling. Genom att utgå från människans upplevelse hoppas projektet kunna leda till lösningar som kraftigt kan få upp cyklandet, på bekostnad av de korta bilresorna.

- Genom projektet får vi flera aktörers kunskap och perspektiv. Att förstå de hinder invånare upplever kring ett beteende kan ge staden bättre lösningar, säger Emma Kangas, projektledare på miljöförvaltningen.

Psykologiskt och beteendevetenskapligt perspektiv

Projektet Cykelskiftet utförs som en del av Vinnovas satsning Människocentrerad mobilitet där ett psykologiskt och beteendevetenskapligt perspektiv på mobilitetsfrågan efterfrågas.

- Vi utgår från den senaste beteendevetenskapliga forskningen och skapar strategier för fler och nya lösningar för att nå de svårförändrade, säger Niklas Laninge, vd Nordic Behaviour Group.

Genom omfattande intervjuer med bilister och aktörer som arbetsgivare, innovationsbolag, bostadsbolag och policyskapare ska projektet resultera i en så kallad beteendediagnos. Detta ska ge en överblick över de barriärer som måste överbyggas av policyskapare, arbetsgivare, kommuner, fastighetsbolag och andra aktörer som vill främja aktiv och hållbar mobilitet.

Resultaten och projektets lösningar förväntas presenteras till sommaren 2024, men löpande uppdateringar finns på 2030-sekretariatets hemsida.

För mer information:
Emma Kangas, projektledare miljöförvaltningen Helsingborgs stad, 072-2009345 emma.kangas@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Calle Berglund

Calle Berglund

Presskontakt Miljöförvaltningen 072-243 32 83 Miljöförvaltningen