Gå direkt till innehåll

Ämnen: Natur-, miljövård

Backsippa, Sverige. Copyright Susanne Nilsson, Attribution-ShareAlike (CC BY-SA 2.0).

Från frö till planta

Många av jordens vilda växter och djur är allvarligt hotade. Även i Skåne riskerar en stor del av de vilda växterna att minska snabbt. Vi behöver växla upp vårt arbete med att bevara arter för att vända utvecklingen. Helsingborgs stad har beviljats medel från Region Skånes Miljövårdsfond för att utveckla arbetet.

Varvsrevet i Oceanhamnen under sommaren 2022.

Revet i Oceanhamnen har fått ett namn – Varvsrevet.

Revet i Oceanhamnen har fått ett nytt namn, Varvsrevet, efter ett beslut av stadsbyggnadsnämnden. Helsingborgs stad fick in 155 namnförslag efter ut ha bett invånare om hjälp att namnge revet på sociala medier.

Visionsbild: Tengbom

Konstgjort stenrev i Södra hamnen gör havets liv synligt

Kan levnadsmiljön för havets djur i hamnområden förbättras och samtidigt synliggöras för invånare? Självklart! I södra hamnbassängen anlägger miljöförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad ett konstgjort stenrev som ska få växa till ett marint grönområde under ytan.

En bild av hur Havoteket är planerat att se ut under H22 City Expo.

Havoteket tar dig närmare havet under H22 City Expo

Under H22 City Expo bjuder Helsingborgs stad tillsammans med Hemsö, Serneke, Tengbom arkitekter och Helsingborgs hamn in till Havoteket. På Havoteket kommer både barn och vuxna lära känna vår närmaste och livsviktigaste granne – havet. Du kommer att kunna uppleva livet under ytan med alla sinnen.

Martin Krokstorp vinner Helsingborgs stads miljöpris 2021. Foto: Calle Berglund/ Helsingborgs stad

Martin Krokstorp är vinnare av Helsingborgs stads miljöpris

Martin Krokstorp vinner Helsingborgs stads miljöpris 2021 för sitt arbete med ett hållbart jordbruk som binder kol och återför näring till jorden. Han och Krokstorps gård är en svensk föregångare inom jordbruksmetoden Conservation agriculture.

Praktnejlika, Dianthus superbus, i odling på Fredriksdal museer och trädgårdar. Foto: Anna Bank.

Praktnejlikan räddas på Österlen

En av Sveriges rödlistade vilda växter får nu hjälp av Fredriksdal museer och trädgårdar och Länsstyrelsen Skåne att stärka sin position i Skånes natur. Den spektakulära växten praktnejlika som är rödlistad som ”starkt hotad” får förstärkning med ett par hundra plantor på Österlen.

För femte året i rad hjälper skolbarn oss att göra fint i Barnens rabatt. I år är det barn från Söderskolan som planterar växter utifrån temat "Godispåse för pollinerare".

Pressinbjudan: Välkommen till Barnens rabatt i Stadsparken

Välkommen till Barnens rabatt vid lekplatsen i Stadsparken på tisdag 26 maj klockan 9:00-12:00. Årskurs 2 från Söderskolan planterar blommor utifrån temat "Godispåse för pollinerare" och personal från Stadsbiblioteket tipsar om böcker om odling.

Efter invigningen den 26 september drar arbetet för bättre miljö och folkhälsa på Habiteum igång på riktigt. Med syftet att sänka tröskeln är det fokus på görandet och att våga testa.

Pressinbjudan: Mindre snack och mer verkstad på Habiteum

Nu inviger vi Helsingborgs verkstad för miljö och folkhälsa. På Habiteum går vi från ord till handling för att snabba på hållbarhetsarbetet. De inbjudna som kommer på invigningen den 26 september är inte gäster - utan medskapare. I oktober drar arbetet för bättre miljö och folkhälsa i enlighet med stadens livskvalitetsprogram på Habiteum igång på riktigt.

- Vi hoppas att eleverna ska njuta av upplevelserna och att de åker från Sofieroskogen med nya kunskaper och lust att fortsätta upptäcka naturen med respekt för vad skogen ger oss, säger Caroline Sjunner, miljöpedagog på Miljöverkstaden.

1500 elever planterar var sitt träd för framtiden

Den 7 och 8 maj planterar drygt 1500 elever i årskurs fyra var sitt träd i Sofieroskogen. Under trädplanteringsdagarna bjuder Miljöverkstaden in eleverna att utforska livet i skogen genom lek och utmaningar. I år är temat träd kan rädda världen. Media är välkommen att besöka trädplanteringsdagarna båda dagarna klockan 9:00-13:00.

Föreläsningen Sötvatten - en värld av liv hålls i hörsalen på stadsbiblioteket tisdag 23 oktober kl 17:30. VR-demo under ytan hålls kl 12-17.

Föreläsning: Sötvatten – en värld av liv

Fotografen och författaren Johan Hammar från Rydebäck bjuder in till en upptäcktsresa i Sveriges sötvatten på tisdag 23 oktober kl 17:30 på stadsbiblioteket. I två år har Johan Hammar arbetat med att dokumentera glaciärer, sjöar, älvar, bäckar och våtmarker. Innan föreläsningen ”Sötvatten – en värld av liv” finns chansen att dyka ner i kristallklart vatten utan att bli blöt med ett 360 VR-headset.

Biologiska mångfaldens dag firas med aktiviteter för hela familjen vid Habiteum (vid Sundspärlan) och i Jordbodalen. Foto:Eva Sunnerås

Biologiska mångfaldens dag med naturguidning och tipsrunda

Biologiska mångfaldens dag firas med aktiviteter för hela familjen. Tisdag den 22 maj klockan 16:00-19:00 är alla välkomna att upptäcka naturen genom att gå tipsrunda, hantverka och gå naturguidning. Vid olika stationer kring Habiteum och i Jordbodalen hoppas vi skapa förståelse för hur stor betydelse den biologiska mångfalden har för vårt liv, till exempel för att vi ska få mat på bordet.

Media är välkommen att ta del av trädplanteringsdagarna och möta eleverna. Bild på elever och lärare Bårslövs skola under trädplanteringen 2017.

Allemansrätten i fokus när 1500 elever planterar träd

Allemansrätten är temat för årets trädplanteringsdagar 8 och 9 maj. Under dessa dagar planterar drygt 1500 elever i årskurs fyra var sitt träd i Sofieroskogen och utforskar livet i skogen genom lek och utmaningar. Sedan tjugo år tillbaka bjuder Miljöverkstaden in alla Helsingborgs fjärdeklassare till programmet Barnens skog. Trädplanteringen är så att säga finalen.

Temat för elevmiljödagen 28/9 är Vatten - det blöta vi måste sköta. Miljöverkstaden välkomnar ett hundratal elever att undersöka vad vatten betyder för människor, växter och djur. Foto: Caroline Sjunner

Pressinbjudan: Vatten - temat på elevmiljödagen

​Under höstens elevmiljödag den 28 september undersöker vi vatten – det blöta vi måste sköta. Miljöverkstaden välkomnar ett hundratal elever att experimentera och leka med vatten för att väcka engagemang och sprida kunskap. Media är välkommen att ta del av elevmiljödagen och möta eleverna på plats. För mer information: Peter Book, Miljöverkstaden, 0732-315932 peter.book@helsingborg.se

Miljöverkstaden avslutar skogsprogrammet för årskurs 4 med invigning av Väsenstigen i Pålsjö skog den 30-31 maj. Längs stigen möter vi de väsen som eleverna i årskurs 4 tillverkat av skogens material.

Fyrornas Väsenstig ger nytt liv i Drömskogen

Miljöverkstaden avslutar skogsprogrammet för årskurs 4 med invigning av Väsen-stigen i Pålsjö skog den 30-31 maj. Längs stigen möter vi de väsen som eleverna i årskurs 4 tillverkat av skogens material. Här får de små besökarna i Pålsjö skog ytterligare en spännande upplevelse i området som heter Drömskogen.

Ett hav fullt av plast

Åtta miljoner ton plast hamnar i våra hav varje år och tar många sekler för naturen att bryta ned. Hur påverkar all denna plast miljön och oss människor? Den 22 maj på Röda Kvarn lyfts frågan.

De må vara små, men sett till antal är fimpar är vårt största nedskräpningsproblem. Detta vill I love Hbg uppmärksamma helsingborgarna extra på i år.

Fokus på fimpar i årets I love Hbg

”It’s not a small problem” och ”Put your butt in here” kommer du att kunna läsa på skyltar och askkoppar runt om i Helsingborg de närmaste veckorna. Budskapen ingår i I love Hbg’s vårstädning, som i år har ett särskilt fokus på fimpar.

Christel Kvant om att göra skillnad i trädgården

Christel Kvant om att göra skillnad i trädgården

Vi kan göra stor skillnad i våra trädgårdar genom att skapa miljöer som lockar insekter och fåglar. På köpet får man ökad blomning och större skördar. Christel Kvant, författare, journalist och fotograf, berättar vid sitt besök på Stadsbiblioteket tisdag den 15 mars hur man enkelt ökar den biologiska mångfalden i sin egen täppa. Foto: Lars Hedström

Visa mer