Gå direkt till innehåll

Ämnen: Jordbruk, lantbruk, fiske

Smart pumpsystem ska skydda Råån mot syrebrist sommartid

Smart pumpsystem ska skydda Råån mot syrebrist sommartid

Tre luftpumpar ska skydda fiskar och andra vattenlevande djur mot syrebrist, om syrehalten i Råån sjunker till kritiska nivåer sommartid. Pumparna är kopplade till en mätsond som i realtid samlar data om syrenivåer och andra livsviktiga värden.

En vingård i nordvästra Skåne. Foto: Dennis Camitz/Helsingborgs stad

"Glädjande att regeringen tillåter gårdsförsäljning"

"Det är ett mycket glädjande besked att regeringen idag meddelar att man kommer att tillåta gårdsförsäljning från och med 2025." Det säger Peter Schölander (M), Höganäs, Robin Holmberg (M), Ängelholm och Christian Orsing (M), Helsingborg i ett gemensamt uttalande.

Det är dags för Mikaeli marknad på Fredriksdal museer och trädgårdar 24 september.  Illustration: Julia Szulc

Dags för höstens stora fest när Mikaeli marknad tar över Fredriksdal

Årets stora höstfest och storslagna final avrundar sommarsäsongen på Fredriksdal museer och trädgårdar. Under Mikaeli marknad 24 september fylls hela museiområdet av matförsäljare, bönder, glada stadsbor, musiker och folkdansare. Det är här besökaren kan njuta av allt det naturligt goda och ta del av den historiskt höstliga marknadsstämningen med hantverk, fest och firande.

Helsingborg, Ängelholm och Höganäs gör nu gemensam sak för att återigen uppmana regeringen att införa gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

Initiativet för gårdsförsäljning –Helsingborg, Ängelholm och Höganäs i samarbete

Ingen regering har lyckats införa gårdsförsäljning i Sverige trots att frågan har utretts i flera omgångar. Nu ligger ett förslag hos regeringen som säkrar både alkoholmonopolet och folkhälsan. De tre nordvästskånska kommunerna Höganäs, Helsingborg och Ängelholm har ingått samarbete för att uppmana regeringen att snarast öppna möjligheten att bedriva gårdsförsäljning.

Som koloniägare i Helsingborg har du sedan länge kunnat odla din egen frukt och grönt. Nu tar staden tankarna ett steg längre och testar en havskoloni för odling av blåmusslor i Oceanhamnen. Foto: Lars Hestbæk.

Helsingborgs stad testar kolonilotter i havet

Hobbyodlare i Helsingborg kan snart även skörda havets frukter på sina kolonilotter. Till sommaren hoppas staden kunna öppna en havskoloni för blåmusslor i Oceanhamnen.

Martin Krokstorp vinner Helsingborgs stads miljöpris 2021. Foto: Calle Berglund/ Helsingborgs stad

Martin Krokstorp är vinnare av Helsingborgs stads miljöpris

Martin Krokstorp vinner Helsingborgs stads miljöpris 2021 för sitt arbete med ett hållbart jordbruk som binder kol och återför näring till jorden. Han och Krokstorps gård är en svensk föregångare inom jordbruksmetoden Conservation agriculture.

Foto: Anna Bank

Återkomst för Mikaeli marknad

2020 ställdes Mikaeli marknad in på grund av Covid-19 men är nu tillbaka. Med ungefär 65 utställare, en härlig musikscen, skördedekorerat område och installationer välkomnas besökare till Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg 26 september. Mikaeli marknad 2021 är något nedtonad och följer rådande restriktioner för allas säkerhet.

Foto: Dennis Nilsson

Det blir Mat på riktigt och potatisfest i Helsingborg

För femte året arrangeras Mat på riktigt på Fredriksdal i Helsingborg, en heldag tillsammans med trädgårdsmästare och kulturhistoriker. Mat på riktigt är starten på Skördeveckorna och erbjuder besökarna prova-på-tillfällen, kortare kurser, inspiration, mathistoria och försäljning.

Foto: Anna Bank

Skördeveckor på Fredriksdal museer och trädgårdar

I september hålls Skördeveckor på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg. Några veckor där fokus ligger på det goda, naturliga och vackra som vi hämtar ur jorden och från våra fruktträd. Samtidigt som Fredriksdal spritter av färger bjuds besökarna in till att lära sig mer om det goda mathantverket och hur vi genom mathistoria tillsammans kan inspirera till en hållbar framtid.

Foto: Nordgen. På bild: Hops

Pressvisning av Kulturväxternas vilda släktingar

13 juli till 27 augusti öppnar utställningen Kulturväxternas vilda släktingar på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg. Utställningen lyfter våra vilda växters släktskap till våra odlade växter, hur dom kan ärva varandras egenskaper och hur de tillsammans kan hjälpa oss att bli bättre i vår hållbara matproduktion.

Foto: Philippe Hässlekvist (bilden som också finns med i utställningen visar potatissorten Silla).

Rekordmånga potatissorter växer på Fredriksdal och ställs ut i bildformat

Just nu växer rekordmånga potatissorter på Frediksdal museer och trädgårdar i Helsingborg. Över 50 stycken olika sorter. Lagom till midsommar, den 23 juni, öppnar dessutom en utställning med fotografier av Fredriksdals köksträdgårdsmästare, Philippe Hässlekvist. Som om det inte vore nog blir denna älskade knöl också huvudämne när Helsingborgarna ska utbildas i Mat på riktigt.

Tävlingarna White Guide Junior och Senior samt Årets bonde avgörs i Helsingborg i år.

Två tävlingar med matprofil avgörs i Helsingborg

I höst kommer Helsingborg att vara värdstad för två nationella tävlingar inom offentlig gastronomi och hållbar matproduktion: White Guide Junior och Senior samt Årets bonde.

Foto: Skogsklocka - Dag Lindgren, Wikimedia commons. Ängsskära – Anna Bank, Fredriksdal museer och trädgårdar.

Ny insats för att bevara vilda växter i Helsingborg

En fjärdedel av de vilda växterna i Sverige är rödlistade. Det innebär att de kommer att försvinna om ingen agerar. Att bevara Sveriges biologiska mångfald är avgörande för en vacker och fungerande natur. Nu tar Helsingborgs stad till ett nytt, innovativt arbetssätt för att bevara två av dessa hotade växter, skogsklockan och ängsskäran. 800 plantor planteras i Helsingborgs naturreservat.

Stort intresse för klimatnyttigt sätt att odla

Stort intresse för klimatnyttigt sätt att odla

​Visste du att det finns ett sätt att odla som ger både klimatnytta, biologisk mångfald, vattenskydd och en bördigare jord? Detta presenteras på ett seminarium på fredag, arrangerat av stadens energi- och klimatrådgivare. Över hundra har redan anmält sig.

Foto: Anders Ebefeldt, Studio E. Bild finns på förfrågan.

PRESSINBJUDAN: Mikaeli marknad

Marknadens klassiska inslag så som skånska mattraditioner, dans, hantverk och musik får i år sällskap av bla. en sillabåt från Nyhamns Såg & Båtbyggeri, prova handplockad tång från Skandinavien, en 500 halmbalar stor halmlabyrint, var med på lansering av Fredriksdalslådor fyllda med KRAV-märkta grödor och hälsoföredrag med trädgårdskungen Åke Truedsson. Pressvisning 26/9 11.00 med anmälan.

Foto: Fredriksdal museer och trädgårdar

Fredriksdal är Sveriges första KRAV-certifierade friluftsmuseum

Fredriksdal museer och trädgårdar har länge arbetat ekologiskt och är nu också certifierat enligt Sveriges mest kända miljömärkning för mat, KRAV. Certifieringen visar att Fredriksdal producerar på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Märkningen firas tillsammans med besökarna under arrangemanget Mat på riktigt.

Foto: Ebba Fogelfors, Anna Bank, Maria Nyman Nilsson

Fredriksdals ansvar för det gröna kulturarvet ökar

Fredriksdal är idag ett klonarkiv för äldre sydsvenska fruktsorter och en del av Sveriges nationella genbank. Uppdraget går ut på att bevara fruktsorterna för framtiden och samtidigt vara en visningsträdgård. Under 2019 får Fredriksdal utökat ansvar och ska bevara rosor, perenner, blomsterlökar och köksväxter.

Så räddar Fredriksdal våra utrotningshotade växter

Så räddar Fredriksdal våra utrotningshotade växter

Vad har en smörblomma från Fleninge, en nejlika från Ystad och ett ogräs från Sjöbo gemensamt? Alla har räddats undan utrotning tack vare Fredriksdals arbete. ”Till syvende och sist handlar det om vår egen överlevnad”, säger ekolog Jakob Sandberg.

Foto: Anders Ebefeldt, Studio E

PRESSINBJUDAN: Mikaeli marknad

Pressvisning för Mikaeli marknad 2018 ​28/9 11:00 ​Anmälan: dennis.nilsson@helsingborg.se Mikaeli marknad har i många år fått Skåningarna att fly citypulsen för att njuta av 1900-talets enkla nöjen. Ett marknadsmyller och en tidsresa fyll med mat, handel, musik, dans, upptåg och gammaldags gemenskap. 30/9 öppnas portarna för besökare men redan 28/9 bjuds du som journalist in till en försmak.

Visa mer